TrendOne en RobotXperience gaan samenwerken in robotica en trend- en innovatieservices. Tijdens La Futura Netherlands, het evenement van gezamenlijke trendwatchers, kondigden de bedrijven hun samenwerking aan. De bedrijven delen de visie dat zij consumenten en bedrijven technologie willen laten begrijpen en ervaren.

Partner voor trends en innovaties

RobotXperience wordt voor TrendOne de partner voor Nederland en gaat kennis over trends en innovaties delen via keynotes en workshops, adviezen aan organisaties en abonnementen op de TrendExplorer database. Internationaal werken de bedrijven samen bij innovatie-evenementen voor het kennismaken met robots en slimme technologie.

Het Duitse bureau TrendOne onderzoekt trends en technologie-innovaties wereldwijd en deelt de inzichten met klanten ter inspiratie voor nieuwe business modellen en met haar consulting team helpen ze organisaties van trends naar innovaties. Het Nederlandse bedrijf RobotXperience informeert en inspireert consumenten en bedrijven over robotica en helpt bedrijven nadenken over vernieuwing met technologie.

Wat worden de grote megatrends in de komende jaren?

Randall van Poelvoorde, oprichter van RobotXperience en spreker over exponentiële technologie: “Technologie wordt zo klein en slim dat ze steeds meer op de achtergrond ‘draait’. Spraakherkenning (met name Amazon en Google) zal in zeer veel apparaten worden toegepast. Je koelkast, TV en slimme speakers horen wat je zegt en communiceren terug in spraak waar het kan, en met beelden waar het moet. Deze technologieën zijn steeds vaker onopvallend aanwezig, we noemen dat ‘Shy Tech’.”

Trendexplorer - trend shy tech

Trend “Shy Tech”

Randall vervolgt: “‘Shy Tech’ genereert grote hoeveelheden data. De apparaten staan immers altijd aan om te luisteren of ze iets wordt gevraagd en er wordt continue data verstuurd en opgeslagen in de cloud. Deze data wordt door de technologiebedrijven gebruikt om nog beter inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van consumenten. Het gevolg hiervan is dat we ook ontwikkelingen zullen zien in de ‘Distrust Society’. Mensen worden zich steeds bewuster van de hoeveelheden informatie die bedrijven en instellingen hebben en welk misbruik er mogelijk is. Consumenten gaan zich afvragen ‘Wat gebeurt er met mijn data? Wat weten ze allemaal?’ Combineer dit met de grote hoeveelheden misinformatie die mensen voelen en zien en je hebt een recept voor een steeds sterkere ‘distrust’.”

“Wat je ziet is dat de verschillende technologische ontwikkelingen erg sterk met elkaar samenhangen. Meer apparaten leiden tot meer data, meer data tot meer informatie en via kunstmatige intelligentie tot meer kennis, meer persoonlijke klantbediening en gepersonaliseerde robots en slimme apparaten. De kern hierbij is begrijpen wat de samenhang is van deze ontwikkelingen en met elkaar te praten over de toekomst met technologie die we als mensheid willen. Niet alleen maar doorgaan op de huidige manier waarbij we alles inzetten en gebruiken simpelweg omdat het kan. Naar mijn mening zullen overheden dan ook een belangrijke rol moeten spelen in verdere regelgeving”, aldus Randall van Poelvoorde.

Welke trends worden werkelijkheid in 2018?

Randall van Poelvoorde: “Zelfrijdende robots in de werkomgeving. In Amerika is een robot ontwikkeld die in een ziekenhuis het transport van voedsel, medicijnen en hulpmiddelen autonoom kan verrichten. De robot berekent de snelste route naar de bestemming en ontwijkt mensen en obstakels. Op de luchthaven in Tokyo zullen robots tijdens de olympische spelen in 2020 in Japan bezoekers op de luchthaven informatie geven in vier talen.”

Nils Müller, CEO van TrendOne: “Voice commerce; bedrijven als Amazon en Google zetten hier vol op in met de Alexa en de Google Home. Alexa als open platform biedt naar mijn mening de grootste kansen voor bedrijven en kan ook als slimme assistent op kantoor helpen.”

Over RobotXperience en TrendOne

RobotXperience informeert bedrijven en consumenten sinds 2009 over robotica door middel van websites, workshops en evenementen. RobotXperience laat mensen actief kennismaken met robots in ons leven, ons werk en in de zorg. Met een team van robot professionals en een uitgebreide pool van robots en slimme technologie, verzorgt het bedrijf jaarlijks ruim 200 keynotes en evenementen in Nederland, Duitsland en diverse andere Europese landen.

TrendOne is marktleider in trendonderzoek en stelt met een wereldwijd team van trendscouts al sinds 2002 de omvangrijke www.trendexplorer.com database en trendrapporten samen met daarin meer dan 40.000 wereldwijde innovaties. Met inspirerende keynotes, presentaties, workshops en ‘future space’ inspireert TrendOne klanten om nieuwe business modellen te ontwikkelen.